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• Standard Number: 1910.253; 1910.253(b)(2); 1910.253(b)(3); 1910.253(b)(4); 
1926.350; 1926.350(a)(10)

 

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters 
explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot 
create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the 
requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to 
OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. 
To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.
osha.gov.

 
 
May 8, 2006  
 
Mr. Kenneth J. Yotz 
Senior Vice President 
Environmental, Management and Training Systems, Inc. 
919 St. Andrews Circle 
Geneva, IL 60134-2995  
 
Dear Mr. Yotz:  
 
This is in response to your July 21, 2001, letter to the Occupational Safety and Health Administration 
(OSHA), in which you ask the Directorate of Construction to review interpretations of the requirements for 
oxygen and fuel gas cylinder storage for both general industry, 29 CFR 1910.253(b)(2) to 1910.253(b)(4) 
and construction, §1926.350(a)(10). You believe that two interpretations previously issued to you, dated 
September 9, 1993, and April 17, 2001, which interpret general industry requirements, are in conflict with 
our December 31, 1998, letter to Mr. Steven Dineen, which interprets construction requirements. The 
issue is when is a cylinder used in construction considered to be "in use" or "ready to use." Please accept 
our sincere apologies for the inordinate and inexcusable delay in providing you with this interpretation. I 
am reviewing the reasons for the delay and will take the necessary action to prevent such a delay from 
occurring in the future.  
 
In the Dineen letter, we addressed the cylinder storage requirements applicable to construction. We stated 
that the gas cylinder storage requirements in §1926.350(a)(10) apply: 

when it is reasonably anticipated that gas will not be drawn from the cylinder within 24 
hours (overnight hours included). 

We explained the basis for this interpretation of the construction standard as follows: 

We believe that it is reasonable to define "storage" based on whether it is reasonably 
anticipated that gas will be drawn from the cylinder in 24 hours. The purpose of the 
separation/fire wall standard is to prevent the spread of fire and multi-cylinder explosions in 
the event a single cylinder leaks and a fire begins. Both storage options — separation and 
fire wall — will usually require an employer to set up a storage area some distance from the 
welding/cutting area. This means that cylinders will usually have to be transported from the 
welding/cutting area to the storage area in order to meet the storage requirements. Also, 
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regulators will have to be removed and the cylinders capped each time they are in storage.  
 
The reasonable anticipation of use in 24 hours approach recognizes that welding/cutting 
operations usually involve gas being drawn sporadically. A shorter time period than 24 hours 
would mean that gas cylinders would have to be transported back and forth from work area 
to storage area. Regulators would be removed and re-installed and the cylinders capped and 
uncapped numerous times over the course of a day or two.  
 
There are risks involved with moving cylinders and frequently removing and re-installing 
regulators and caps, with the attendant wear on tank and regulator threads. The separation/
fire wall requirement must not be interpreted in a way that will raise the risk of gas leaks 
and tank damage, which the standard is also supposed to prevent. The goal of preventing 
the spread of fire from one tank to another is not furthered by having to move cylinders in 
and out of storage conditions with excessive frequency. A 24 hour period balances the need 
to ensure safe storage conditions and the need to minimize the number of times cylinders 
have to be taken in and out of storage. 

While the cylinder storage provisions in the general industry standards §1910.253(b)(2) and 1910.253(b)
(4) are similar to the provisions in the construction standard, both require separate interpretation 
regarding this issue.  
 
Our interpretation of the construction standard reflects typical conditions specific to construction sites. 
Construction site conditions are inherently changeable and unpredictable. In particular, on a construction 
site, there typically is frequent and unpredictable movement of personnel, heavy equipment and material. 
As site conditions change, there may be delays of more than a day; and during such periods the cylinders 
must not remain vulnerable to being struck and/or knocked over. For these reasons, the Dineen letter only 
addresses hazardous characteristics particular to construction sites.  
 
Having explained how to determine if the storage requirements apply to gas cylinders used in construction 
(the "24-hour" rule), there is another issue that is arguably raised by your July 21st letter. Specifically, 
whether failure to comply with those storage requirements for single acetylene and oxygen cylinders on 
welding carts1 or secured to substantial vertical surfaces should be considered de minimis2 and not be 
cited.  
 
The Agency has conducted an extensive review of the application of the storage requirements in 
construction to situations where there are only two cylinders on a cylinder cart or where the cylinders are 
secured to a wall or other substantial verticalsurface.3 The Agency has determined that, under §1926.350
(a)(10), failure to comply with the storage requirements with respect to a single acetylene and a single 
oxygen cylinder on a cylinder cart would be considered a de minimis violation where all of the following 
parameters are met: 

(1) No more than a single acetylene cylinder and a single oxygen cylinder are on a cylinder 
cart. The cylinder cart must be specifically designed to hold/carry oxygen and acetylene 
cylinders in the upright position. The cylinders must be securely held to the cart (such as by 
straps, chains or other securing device). 
(2) The cart is on a firm, level surface. 
(3) The cart is not in an area where there is a reasonably foreseeable risk of being struck by 
vehicles, equipment, or materials (such as in a pathway for vehicles on a construction site). 
(4) Both cylinders either have valves closed with protection caps on or are connected to a 
properly functioning regulator. 

Similarly, failure to comply with the storage requirements with respect to a single acetylene and a single 
oxygen cylinder that are firmly attached to a substantial vertical surface (such as a wall) would be 
considered a de minimis violation of §1926.350(a)(10) where all of the following parameters are met: 

(1) The only cylinders in the area for which the storage requirements apply but are not met 
are a single acetylene cylinder and a single oxygen cylinder. 
(2) Both cylinders are firmly attached (such as by chains or other secure means) in an 
upright position to a substantial vertical surface (such as a wall, steel column, exposed wall 
studs). 
(3) The cylinders are not in an area where there is a reasonably foreseeable risk of their 
being struck by vehicles, equipment, or materials (such as in a pathway for vehicles on a 
construction site). 
(4) Both cylinders either have valves closed with protection caps on or are connected to a 
properly functioning regulator. 

If these parameters are not met, the employer must apply the 24-hour rule to determine if the storage 
requirements apply. If these parameters are met, OSHA will consider the violation to be de minimis, 
regardless of the period of time in which the cylinders are on the cylinder cart or attached to the vertical 
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surface.  
 
We recognize that, with this result, there remains a technical disparity between the manner in which OSHA 
interprets the cylinder storage provisions of the respective general industry and construction standards. 
This disparity results from independent interpretations that recognize certain distinct occupational 
conditions and factors in the respective industries. However, in practice, there will be no disparity in the 
manner in which OSHA administers and enforces the cylinder storage provisions at general industry 
worksites and construction worksites. If a general industry employer meets all the conditions above, OSHA 
will consider the cylinders to be "in use" or "ready to use" and not subject to the general industry cylinder 
storage provisions. If a construction employer meets all the conditions listed above, OSHA will consider the 
violation of §1926.350(a)(10) to be a de minimis violation of the OSH Act. In both cases, OSHA will not 
issue a citation or propose a penalty, and the employer will be under no legal obligation to change the 
manner in which it was using the cylinders at its worksite.  
 
If you need additional information, please contact us at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of 
Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact 
us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210 
although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Edwin G. Foulke, Jr. 
 

1 Note that some companies are using welding carts with separation barriers in an attempt to comply with 
the construction storage requirements without having to remove the cylinders from the cart. We 
addressed this scenario in a May 23, 2001, interpretation letter to Mr. John Stallbaumer and January 23, 
2004, letter to Mr. Frank Salvucci Jr., in which we stated: 

[A]s long as the barrier is at least 5 feet high, meets the [½-]hour fire resistance rating and 
is designed to prevent the spread of the fire from one cylinder to another, employers using 
the product would meet the requirements of §1926.350(a)(10). [ back to text ]

2 Under OSHA's de minimis policy, de minimis violations are those which have no direct or immediate 
relationship to safety or health. Consequently, no citation is issued. [ back to text ] 
 

3 The Agency also considered current industry consensus gas cylinder standards. [ back to text ] 
 
[Corrected June 9, 2006] 
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