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SUBJECT: ACTION: Increaseof Major Items of Equipment Budget Reporting Threshold
from $2M to $5M for MIEs located on DOEInstallations

ISSUE:Request to increase the budget reporting threshold for most Major Items of Equipment from
$2M to $5M per asset.

BACKGROUND:A Major Item of Equipment (MIE) is specialized capital equipment not related to a
specific construction project. Current Department of Energy(DOE)policy requires that all MIEswith a
Total Estimated Cost (TEe)of $2M or greater must be identified in the Departmental Budget. Asa
result, DOEresearch programs must plan all MIE acquisitions exceeding $2 million well in advance of
execution of the appropriation. Upon receipt of an appropriation, any significant change to the MIE
funding or scope from what was presented in the Budget requires Congressionalnotification. The
Laboratory Operating Board (LOB)has requested an increase in the threshold to assistthem in planning
of MIE acquisitions. The Commission to Reviewthe Effectivenessof the National EnergyLaboratories
(CRENEL)report also recommended that the MIE threshold be increased.

There is a statutory provision that applies a $2M limit to certain MIEs. Section 111 of the Energy
ReorganizationAct of 1974 permitted the EnergyResearchand Development Administration (ERDA),a
predecessor of DOE,to construct or acquire MIEs,but required either a budget presentation or
Congressionalnotification for MIEsover $2M and which were "required at locations other than
installations of [ERDA]." This provision is still in effect, so DOEcannot raise the limit for MIEs installed at
non-DOEfacilities without potentially triggering this statute, but it can raise the limit for MIEs installed
at DOEfacilities. Sowe propose today to raise the limit for MIEs installed at any DOEfacility to $5M,
and leave the limit for MIEs installed at non-DOEfacilities at $2M. For the purposes of this budget
reporting requirement, a DOEfacility is a DOElaboratory, plant, site, or other facility.

Increasingthe MIE budget reporting threshold from $2M to $5M for MIEsat DOEfacilities does not alter
any other statutory or policy provisions related to incidental construction.

If approved, the increase in the limit will be incorporated into relevant policies issued by CFO.The MIE
limit for equipment that is not located at a DOEfacility will remain $2 million.

RECOMMENDATION:Effectively immediately, increase the MIE limit from $2M to $5M for MIEs
installed at DOEfacilities.
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