E.W. Howell REQUEST FOR INFORMATION

No. 60008

TITLE:  Thermally Cut Holes DATE: 8/10/2009
PROJECT: BNL CCWF-II JOB:
TO: Atin: Allan Raphacl

Brookhaven National Laboratory STARTED:

Brookhaven Sciences Associates, LLC COMPLETED:

Project Modemization Office REQUIRED:  8/17/2009

Upton, NY 11973-5000
WORK SCHEDULE COST
IMPACT: Unknown IMPACT: Unknown IMPACT: Unknown
QUESTION:
August 10, 2009
Thermally Cut Holes

Please see attached section M2.5 of AISC manual 13th edition. This states thermally cut holes shall be
permitted with a surface roughness not exceeding 1000 uin. Please approve the use of thermally cut holes for

this project.
CC: File, Super
PROPOSED SOLUTION: ©~ =

Acceptable contingent upon using numerically controlled or mechanically guided equipment
to form the holes (AISC 13th edition, commentary chapter M, section M2.5), surface
roughness and limits on any gouges as recommended by AISC are met, and the formed
holes are free of cracks. Contractor shall submit compliance report and obtain approval.

S. Muddappa
Giffels Partnership
08-24-09

Requested By:E.-W. Howell Date:

Signed:

Hans Laros
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| 16.1-146 FABRICATION Sect My, |

Reentrant corners, except reentrant corners of beam copes and weld access holes,
shall meet the requirements of AWS D1.1, Section AS5.16. If enother specified -
contour is required it must be shown on the contract documents. :

Beam copes and weld access holes shall meet the geometrical requirerents of
Section ]1.6. Beam copes and weld access holes in shapes that are to be galvanized
shall be ground. For shapes with a flange thickness not exceeding 2 in. (50 mm)
the roughness of thermally cut surfaces of copes shall be no greater than a surface
roughness value of 2,000 win. (50 pm) as defined in ASME B46.1 Surface Texture
{Surface Roughness, Waviness, and Ley). For beam copes and weld access holeg
in which the curved part of the access hole 1s thermally cutin ASTM A6/AGM hot-
rolled shapes with a flange thickness exceeding 2 in. (50 mm) and welded built-up
shapes with material thickness greater than 2 in. {50 mm), a preheat temperatare
of not less than 150 °F (66 °C) shall be applied prior to thermal cutting. The
thermally cut surface of access holes in ASTM A6/A6M hot-rolled shapes with
a flange thickness exceeding 2 m. {50 mm) and built-up shapes with a material
thickness greater than 2 in. (50 mm) shall be ground and inspected for cracks
using magnetic particle inspection in accordance with ASTM E709. Any ¢rack is
unacceptable regardless of size or location.

Planing of Edges

Planing or finishing of sheared or thermally cur edges of plates or shapes is not
required unless specifically called for in the contract documents or included in a
stipulated edge preparation for welding.

Weided Construction

The technique of welding, the workmanship, appearance and quality of welds,
and the methods used in correcting nonconforming work shall be in accordance
with AWS D1.1 except as modified in Section J2.

Bolted Construction

Parts of bolted members shall be pinned or bolted and rigidly held together during
assembly. Use of a drift pin in bolt holes during assembly shall not distort the
metal or enlarge the holes. Poor maiching of holes shall be cause for rejection.

Bolt holes shall comply with the provisions of the RCSC Specification for Struc-
rural Joints Using ASTM A322 or A490 Bolts, Section 3.3 except that thermally cut
holes shall be permitted with a surface roughness profile not exceeding 1,000 pin.
(25 m) as defined in ASME B46.1. Gouges shall not exceed a depth of /16 In.
{2 mum}. :

Specification for Structural Steel Buildings, March 9, 2003
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